Kāpēc ir vērts ēst papriku?

Paprika garšīgs un veselīgs dārzenis, ko var iegādāties un ēst visu gadu. Mūsu apstākļos to var audzēt savā siltumnīcā vai arī istabā uz palodzes.

Dabā šie pipari ir sastopami Amerikas tropiskajos reģionos un ir daudzgadīgs augs. Pipari, ko mēs audzējam savos dārzos, ir kultivēti un viengadīgi. Paprika var būt dažādās un dažādās formās.

Paprika ir bagāta ar vitamīniem. Tajā ir A, E, K, P, C un dažādi B grupas vitamīni. Paprikas saturā īpaši daudz ir C vitamīna (138mg uz 100g, kas ir vairāk ne kā tādā pašā daudzumā citronu).

Šis auglis satur arī magniju, jodu, cinku, kalciju, kāliju, fosforu, dzelzi, nātriju un citas cilvēka veselībai noderīgas minerālvielas.

Paprika

Paprikas labās īpašības:

  • Stiprina organismu, uzlabo imunitāti, pasargā organismu no saaukstēšanās.
  • Tas pozitīvi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu, uzlabo sastāvu un šķidrina asinis, stiprina asinsvadu sieniņas.
  • Samazina vēža iespējamību.
  • Uzlabo redzi.
  • Labvēlīgi ietekmē nervu sistēmas darbību, palīdz tikt galā ar spriedzi, stresu, hronisku nogurumu un bezmiegu.
  • Normalizē gremošanas sistēmu, palielina apetīti.
  • Palīdz uzlabot atmiņu.
  • Speciālisti iesaka cukura diabēta slimnieku uzturā iekļaut papriku.
  • Zinātnieki lēš, ka regulāra paprikas lietošana mazina tabakas kaitīgo ietekmi gan aktīvajiem, gan pasīvajiem smēķētājiem.
  • Uzlabo kaulu, ādas, matu un nagu stāvokli.
  • Ziedes, kuru sastāvā ir pipari, palīdz artrīta gadījumā.
  • No paprikas tiek izgatavotas sejas maskas, kas piesātina ādu ar vitamīniem un palīdz saglabāt jaunību.

Papriku un citus piparu veidus nav ieteicams lietot, ja jums ir aknu, nieru un sirds slimības, kā arī hipertensija, epilepsija, hemoroīdi, kuņģa čūla vai gastrīts. Šādos gadījumos noteikti konsultējieties ar savu ārstu.

Papriku vislabāk ir ēst svaigā veidā, jo termiskās apstrādes laikā tā zaudēta lielāko daļu uzturvielu.

Paprika satur aptuveni 25 kalorijas uz 100 gramiem.