Kivi – gards auglis, kas palīdz mūsu organismam

Kivi ir mazs, zaļš auglis ar brūnu mizu (kura arī ir ēdama) un dzeltenīgu vai zaļu iekšpusi. Tas ir pazīstams arī kā “ķīnas dzērvene”. Kivi ir bagāts ar daudziem vitamīniem un minerālvielām, kas ir svarīgas cilvēka veselībai. Šeit ir daži no vitamīniem:

Vitamīns C: Kivi ir viens no labākajiem dabīgajiem vitamīna C avotiem. Vitamīns C palīdz stiprināt imūnsistēmu, veicina kolagēna ražošanu, uzlabo dzelzs uzsūkšanos un ir antioksidants, kas aizsargā šūnas no brīvo radikāļu bojājumiem.

Kivi

Vitamīns K: Šī augļa saturā ir arī vitamīns K, kas nepieciešams asins sarecēšanai un veselīgai kaulu masai. Tas ir svarīgs arī, lai uzturētu asinsvadu elastību un palīdzētu novērst sirds slimības.

Folskābe: Folskābe, ir īpaši svarīga grūtniecēm, jo tā palīdz attīstīt augli un novērst dažus iedzimtus defektus, arī ir kivi sastāvā. Folskābe ir arī nepieciešama asins šūnu ražošanai un nervu sistēmas veselībai.

Vitamīns E: Antioksidants un aizsargā šūnas no oksidatīvā stresa. Tas var palīdzēt arī uzlabot ādas veselību un uzlabot matu un nagu stāvokli.

Citi vitamīni un minerālvielas: Kivi satur arī vitamīnu A, B grupas vitamīnus (piemēram, B6, B9) un minerālvielas, piemēram, kāliju, kalciju un magniju.

Ir svarīgi atzīmēt, ka vitamīnu daudzums var atšķirties atkarībā no kivi lieluma un šķirnes. Tomēr kopumā kivi ir veselīgs auglis, kas var piedāvāt daudzus vitamīnus un minerālvielas, kas nepieciešamas cilvēka veselībai.

Kivi labās īašības:

  1. Šis auglis labs šķiedrvielu avots, kas palīdz uzturēt veselīgu zarnu darbību un regulēt gremošanas procesus. Tas var veicināt regulāru zarnu kustību un palīdzēt novērst aizcietējumus.
  2. Tā sastāvā ir daudz antioksidantu, kas aizsargā šūnas no brīvo radikāļu bojājumiem. Antioksidanti palīdz mazināt iekaisumu un var palīdzēt samazināt hronisku slimību risku.
  3. Kivi satur enzīmu aktīvo bromelīnu, kas palīdz sagremot olbaltumvielas un uzlabo gremošanas procesus. Tas var būt noderīgs cilvēkiem ar problēmām ar gremošanu vai kuņģa skābumu.
  4. Kivi satur vielas, kas veicina veselīgu asinsvadu darbību un var palīdzēt uzturēt sirds veselību. Tas ietver vitamīnu K, kas nepieciešams asins sarecēšanai, un kāliju, kas palīdz regulēt asinsspiedienu.
  5. Vitamīns C un E, kas ir kivi sastāvā, palīdz uzturēt veselīgu ādu un var atbalstīt kolagēna ražošanu. Tas var uzlabot ādas tekstūru un elastību.
  6. Tajā ir salīdzinoši maz kaloriju, bet daudz uzturvielu. Šīs īpašības kivi padara par lielisku izvēli veselīgam dzīvesveidam, kā arī svara kontrolei.

Kā pagatavot kivi?

Visbiežāk kivi tiek ēsts, sagriežot tos uz pusēm un ēdot zaļo daļu ar karoti. Nereti to ēd vienkārši noslaukot un pat nenomizojot. Tomēr, ja vēlies pagatavot kaut ko interesantāku no kivi, šeit ir daži vienkārši un garšīgi kivi ēdienu idejas:

Kivi sulas: Izspied no kivi sulai ar spiedes metodi vai izmantojot blenderi. Pēc tam vēl vari sulu sajauc ar citiem augļiem vai izmantot kā atsvaidzinošu dzērienu.

Kivi salāti: Sajauc kivi gabaliņus ar citiem augļiem, piemēram, āboliem, banāniem vai citrusaugļiem, un pievieno nedaudz medus vai citrona sulas, lai padarītu tos vēl garšīgākus.

Kivi deserts: Izgriez kivi gabaliņus un pārklāj ar saldā krēma vai jogurta mērci. Varētu arī izveidot kivi bumbiņas, iepakojot kivi gabaliņus mīklas vai kokosriekstu vāciņos.

Kivi smūtijs: Sablenderē kivi, jogurtu vai pienu, medu vai citas piedevas pēc savas gaumes, līdz iegūsi gludu smūtiju.

Kivi piedeva pamatēdieniem: Sasmalcini kivi un pievieno kādam gaļas vai zivju ēdienam kā svaigu piedevu. Tas piešķirs ēdienam saldskābu garšu.

Lai iegūtu vislabākos rezultātus, izmanto svaigus un nogatavojušos kivi. Pirms lietošanas vienmēr tos mazgā, lai noņemtu netīrumus vai pesticīdu atliekas, kas varētu atrasties uz mizas. Izvēlies kivi, kas ir mīksti, bet ne pārāk nospiesti vai sapuvuši.

Šai ziņai ir viens komentārs

Komentāri ir slēgti.