Askorbīnskābe jeb C vitamīns ir vitāli svarīgs cilvēka organismam. Tas ļauj veiksmīgi izvairīties no saaukstēšanās un vīrusiem. Nereti rudenī vai ziemā, kad mēs apaukstējamies vai saslimstam ar kādu vīrusu, mēs savā uzturā sākam lietot citrus augļus, domājot, ka tajos ir visvairāk C vitamīna. Citrus augļi ir labi, tomēr ir maldīgs uzskats, ka tajos C vitamīna ir visvairāk. Ir virkne produktu, kuros C vitamīna ir vairāk.

Kāpēc mums nepieciešams C vitamīns?
Vitamīns C organismam ir īpaši svarīgs, jo palīdz absorbēt dzelzi, kā arī piedalās brūču dziedēšanā. Tas asinsvadus padara stiprākus un stimulē pretiekaisumu procesus, kā arī veic citas funkcijas, kas svarīgas mūsu organismam. C vitamīns spēj novērst saaukstēšanos, mazina saslimšanas simptomus un veicina atveseļošanos.
Cilvēka organisms neuzglabā C vitamīnu, kā arī neražo to pats. Tāpēc ir svarīgi to ikdienā uzņemt noteiktās devās (ieteicams, ar pārtiku). Tiek uzskatīts, ka minimālā C vitamīna deva ir 10 mg dienā, bet rekomendējamā deva ir ~80-100 miligrami dienā. C vitamīna devu speciālisti iesaka palielināt, ja esat saaukstējies vai saslimis ar kādu no ziemas vīrusiem..
Kā vaislabāk uzņemt C vitamīnu?
C vitamīnu var uzņemt gan ar aptiekās nopērkamajām askorbīnskābes dražejām, gan lietojot uzturā dažādus pārtikas produktus. Tomēr kas par daudz – tas par skādi. Ilgstoša C vitamīna uztura bagātinātāju lietošana (vairāk par 2000 mg dienā) palielina blakusparādību risku (biežākais – caureju). Vislabākais un visgaršīgākais C vitamīnu uzņemšanas veids ir svaigi augļi un dārzeņi.
Bagāti ar C vitamīnu ir:
smiltsērkšķi (200mg uz 100g)
upenes (200mg uz 100g)
pētersīļi (160mg uz 100g)
paprika (138mg uz 100g)
mārrutki (114mg uz 100g)
Briseles kāposti (112mg uz 100g)
brokoļi (110mg uz 100g)
kivi (100mg uz 100g)
zemenes (60mg uz 100g)
citroni, greipfrūti, apelsīni (50mg uz 100g)
Atgriezties: Kivi – gards auglis, kas palīdz mūsu organismam – Der zināt