Pētersīļi ir īpaši noderīgi cilvēka imunitātei un veselībai

Pētersīļi ir čemurziežu dzimtas lakstaugi, kas ir ļoti aromātiski. Tie ir divgadīgi un aug līdz 1 metra augstumam. Ikdienā mēs šos smaržīgos zaļumus lietojam daudzos ēdienos, taču reti kurš aizdomājas par to, cik noderīgi mūsu organismam ir pētersīļi. Pārsvarā par pētersīļiem vairāk interesējas tie, kas piekopj veselīgu dzīvesveidu.


Pētersīļi jau kopš seniem laikiem ir zināmi, kā ārstniecības augi. Ap 16. gadsimtu Eiropā pētersīļus sāka lietot arī kā garšaugus pārtikā. Svaigā un gan žāvētā veidā tos lieto gan uzturā, gan medicīnā.


Tautas medicīnā pētersīļus lietoja kā spēka atjaunotāju, asins sastāva uzlabošanai, brūču dziedināšanai, pret smaganu asiņošanu un acu sāpēm, bišu un odu dzēlieniem. Koncentrētu pētersīļu novārījumu kopā ar citronu sulu līdzīgās daļās lieto pret vasaras raibumiem un ādas pigmentu plankumiem. Šādu koncentrētu novārījumu izmanto kā insekticīdu pret kašķa ērci, pedikulozi.

Pētersīļi

Apbrīnojami, ka pētersīļi saglabā visu to vērtību, neatkarīgi no pagatavošanas metodes.

Pētersīļu sastāvā esošie mikroelementi: mangāns, nātrijs, varš, dzelzs, selēns, magnijs, fosfors utt.
Vitamīni: A, E, C, K, PP un dažādi B grupas vitamīni.
Apīns, augu šķiedras, ēteriskās eļļas, folijskābe un daudzas citas bioloģiski aktīvas uzturvielas.

Šis, bagātais pētersīļu sastāvs, stiprina organisma imunitāti un palīdz zaudēt svaru .

Pētersīļu sēklas lieto pret drudzi, priekšdziedzera iekaisumu, dažiem menstruālā cikla traucējumiem, nieru kolikām un gremošanas sekrēcijas stimulēšanai. Koncentrēta novārījuma vietā var lietot svaigu augu sulu pa 2 tējkaro tēm 3-5 reizes dienā. Sulu var izmantot arī ziedes pagatavošanai (2:3 ar vazelīnu vai lanolīnu), kuru lieto pedikulozes gadījumā.

Pētersīļu sēklās ir 2-7% ēteriskās eļļas, ap 22% eļļas, kumarīni, flavonoīdi. Lapās ēteriskās eļļas ir mazāk: 0,016 – 0,3%, saknēs līdz 0,08%.

Saknes bagātas olbaltumvielām (1,5-3,8%), ogļhidrā tiem (apm. 10%), lapas satur askorbīnskābi jeb vitamīnus C (līdz 180 mg%), vitamīnus B>, folijskābi, karotīnus. Visās auga daļās ir fizioloģiski neaktīvs glikozīdsapiīns, flavonoīdi, minerālvielas, sevišķi daudz kālija u.c. vielas.

Visas auga daļas izmanto kā garšvielas dažādos salātos, sakņu, gaļas un zivju ēdienu pagatavošanai. Pētersīļu tējai ņem 1 tējkaroti augļu uz 3 glāzēm ūdens un to izdzer diennakts laikā. Novārījumam ņem 4 tējkarotes sasmalcinātu augļu uz glāzi verdoša ūdens, vāra 15 minūtes, atdzesē, lieto pa 1 ēdamkarotei (bērniem pa 1 tējkarotei) 3-6 reizes dienā.


Pētersīļu labās īpašības veselībai, ja tos lieto regulāri:

  • Ievērojami stiprina organisma imūnsistēmu, kā arī uzlabo redzi.
  • Pētersīļi darbojas kā antiseptiķis un kavē patogēno baktēriju darbību.
  • To sastāvā ir ēteriskās eļļas, kas veicina krēpu izdalīšanos (dažādu elpceļu slimību izraisīta klepus gadījumā).
  • Gripas sezonā pētersīļu lietošana ir noderīga arī profilaksei.
  • Cukura diabētiķiem pētersīļi palīdz pazemināt cukura līmeni asinīs.
  • Normalizē vielmaiņas procesus organismā, šādi palīdzot atbrīvoties no liekajiem kilogramiem.
  • Uzlabo ādas stāvokli, novērš čūlas un izsitumus.
  • Palīdz normalizēt miegu un palīdz nervu sistēmai.
  • Piedalās sirds muskuļa un asinsvadu sieniņu stiprināšanā, kā arī hematopoēzes procesā.
  • Tiem ir diurētiska iedarbība, kas palīdz izvadīt nierakmeņus.
  • Samazina sāpes menstruāciju laikā. To lieto kā palīgvielu uroģenitālo slimību ārstēšanā.
  • Uzlabo gremošanas trakta darbību.
  • Pateicoties augstajam šķiedrvielu saturam, pētersīļi palīdz izvadīt no organisma toksīnus un atmirušās šūnas.
  • Mazina iekaisumu mutes dobumā, novērš nepatīkamo smaku.