Smiltsērkšķi – vitamīnu bumbas

Smiltsērkšķi ir ogas ar neparastu garšu un aromātu. Tās tiek vāktas vasaras beigās un rudens sākumā. Šīs ogas ir ļoti vērtīgas cilvēka veselībai. Smiltsērkšķus var lietot gan svaigā, gan apstrādātā veidā. Šīs ogas mēdz žāvēt, saldēt, kā arī no tām var spiest sulu un iegūt eļļu.

Smiltsērkšķos ir liels vitamīnu daudzums. Īpaši bagāti tie ir ar C vitamīnu, kas cilvēka organismam ir īpaši derīgs, lai stiprinātu organismu uz rudens un ziemas vīrusu sezonu. 100 grami šo ogu satur ~200-500 mg C vitamīna.

Smiltsērkšķi - vērtīgi veselībai

Tāpat, šīs vērtīgās ogas satur arī E, F, B, K un P vitamīnus, kā arī B-sitosterīnu, kas ir antagoniska viela pret holesterīnu. To sastāvā ir mononepiesātinātās taukskābes (Omega-7 un Omega-9), gan polinepiesātinātās taukskābes (Omega-3 un Omega-6).

Smiltsērkšķi lietošana uzturā palīdz stiprināt imunitāti, uzlabot sirds un asinsvadu sistēmas veselību, kā arī uzlabot ādas veselību.

Šīm ogām piemīt arī antibakteriālas un pretiekaisuma īpašības. Kā apgalvo speciālisti, regulāra smiltsērkšķu sulas lietošana, nereti palīdz izārstēt senus, aizmirstus un pilnībā neizārstētus iekaisumus.

Apēdot ~100 gramus smiltsērkšķu vai izdzerot ~150 gramus sulas, organisms uzņems dienai nepieciešamos vitamīnus un vielas.

Smiltsērkšķus ieteicams lietot:

• pārmērīgas starojuma devas, arī staru terapijas saņēmušu cilvēku veselības stāvokļa uzlabošanai;

• audzēju profilaksei;

• imūnsistēmas stiprināšanai;

• aterosklerozes aizkavēšanai;

• kā pretiekaisuma līdzekli;

• holesterīna līmeņa samazināšanai;

• topošajām māmiņām, jo smiltsērkšķu sula palīdz novērst grūtniecības toksikozes;

• bērniem, lai augot nodrošinātu straujos vielmaiņas procesus;

• asinsvadu stiprināšanai.

Sula veicina aknu funkciju, palīdz atveseļoties aknu cirozes un hepatīta slimniekiem.

Eļļu lieto ādas apdegumu un čūlu, ekzēmas, izgulējumu ārstēšanai un gļotādu dziedēšanai, kā arī leikēmijas terapijā.